Houtlook tegels: steeds meer keuze

Wat vind jij zelf nu een mooie houtlook tegel?

Dat vragen mensen me vaak als ze bij mij in de showroom staan en de collectie houtlook tegels aan het bekijken zijn. Ik snap dat ze die vraag stellen: houtlook tegels zijn in trek. Je hebt de look & feel van hout, maar het gemak van tegels. Dat maakt ze niet alleen interessant als vloer voor de woonkamer, maar ook als vloer in de keuken en zelfs in de badkamer. >> Lees anders ook eens een eerder blog: 5 Redenen om voor keramisch parket te kiezen in plaats van voor een houten vloer!

Houtlook tegels in nieuwbouw

Wat opvalt is dat mensen die een houten vloer gewend zijn en gaan bouwen, voor een houtlook vloer kiezen. Opvallend? Nee, dat is eenvoudig te verklaren: we gaan immers naar een gasloze samenleving toe. Nieuwbouwwoningen waarvoor na 1 juli van dit jaar een vergunning is aangevraagd, mogen zelfs al niet meer op gas worden verwarmd. Dus kiezen mensen voor tegels. Die geleiden de warmte nu eenmaal snel. Was je voorheen gecharmeerd van de uitstraling van een houten vloer, dan val je geheid ook voor die van houtlook tegels.

Houtlook tegels zijn in trek.

Maar juist daarom ook is het soms lastig om te kiezen. Leveranciers zijn grif op die trend ingehaakt. Als ik de nieuwe collectie tegels vergelijk met die van die van twee jaar terug: dat is een wereld van verschil. In variatie, afmeting én uitstraling. Je hebt gewoon steeds meer keuze! Van verschillende van die nieuwe tegels heb trouwens ik al een paar grote panelen gemaakt, zodat je een goed beeld krijgt van hoe zo’n ‘houten’ vloer er uitziet. Dat is weer het voordeel van een grote showroom!

Nog een trend in houtlook: grote afmetingen

Houten vloeren hebben redelijk standaard maten. Dat zijn natuurproducten. De natuur bepaalt feitelijk de afmetingen van zo’n vloer. Bij tegels ligt dat heel anders. Daar zit je minder aan door het product zelf opgelegde standaarden vast. Daar hebben tegelleveranciers handig op ingehaakt. Om de strijd tussen de houten vloer en de houtlook tegel in het voordeel van die laatste te beslechten, hebben ze grote afmetingen tegels geïntroduceerd. Tegels dus tot wel 240 centimeter lang. Die zie je in het hout niet, hoor. En die zijn gaaf!!! We hebben de afgelopen maand al verschillende van die vloeren verkocht. Tot nu toe veelal in woonkamers. Het resultaat is geweldig. Die grote tegels geven de kamer een zekere natuurlijke rust.

Houtlook tegels in verschillende prijsklassen

Ook dat is een trend te noemen: de toenemende variatie in prijzen. Ik heb relatief goedkope houtlook tegels. Die zien er strak uit, maar hebben ieder regelmatig hetzelfde identieke motief. Als je daar van houdt? Prima. Dan heb je een toptegel. Wil je dat iedere tegel uniek is? Dan kom je iets duurder uit. Maar heb je nóg meer de look & feel van authentiek hout.

Maar goed: wat vind ik nu een mooie houtlook tegel?

Met die vraag begon ik dit blog. Dat antwoord moet ik helaas schuldig blijven. Sorry. Ik heb tegels die niet van eikenhout zijn te onderscheiden. Tegels die naar kersen neigen. Tegels waarvan het lijkt alsof ze grijs gemaakt zijn, waardoor ze een landelijke, doorleefde uitstraling hebben. Ik heb … enz. De collectie dijt alleen maar uit. Ik weet niet welke tegel ik het mooist vind. Kom anders maar eens kijken. Dan snap je wat ik bedoel. En als jij het me wel weet te vertellen, dan hoor ik dat graag van je ?